Saturday, September 03, 2005

 

روايتي ديگر از فاجعه ي ِ در راه!


پيش نمونه ي كهني از نگاره ي
مشهور به فَرَوَهر


در پي ِ گزارش پنجشنبه ي گذشته درباره ي خطر ِ هولناك تهديد كننده ي ميراث فرهنگي ي ايرانيان در ايالت فارس، امروز در تارنماي بخش فارسي ي راديو بي. بي. سي. به گزارش زير برخوردم كه متن آن را براي روشنگري ي بيشتر در زير مي آورم. ج. د.


آيا پاسارگاد غرق می شود؟

جمشيد برزگر

مساله ساخت سد سيوند در اين منطقه، در ماه های اخير بارها خبرساز شده است.
بحث ساخت سد سيوند و اثرات مخرّب اين سد بر دشتی باستانی در نزديکی پاسارگاد، بحث تازه ای نيست؛ اما اکنون در تازه ترين اعتراض ها به ساخت اين سد، شکوه ميرزادگی و اسماعيل نوری علاء، دو تن از فعالان فرهنگی در خارج از کشور، با انتشار نامه سرگشاده ای خطاب به مردم جهان و سازمان ملل متحد، سخن از آن گفته اند که با ساخت اين سد، نه تنها محوطه ای باستانی در دشت مرغاب، بلکه آرامگاه کوروش و تخت جمشيد نيز به زير آب خواهند رفت و به کلی محو خواهند شد.
اين دو، با تشکيل کميته ای به نام کميته بين المللی برای نجات آثار باستانی دشت پاسارگاد، خواستار تلاشی جهانی برای حفظ آثار تاريخی و باستانی در اين منطقه شده اند و می گويند تا کنون بيش از ۸۰۰ تن اين نامه را امضا کرده اند.
نويسندگان اين نامه، ساخت سد سيوند را عملی بيرحمانه از سوی نيروهای ويرانگر قلمداد کرده اند و خواستار تلاشی جهانی برای برطرف کردن خطری که بر کشوری تاريخی سايه انداخته شده اند.
مساله ساخت سد سيوند در اين منطقه، در ماه های اخير بارها خبر ساز شده است، با اين همه، مسئولان اعلام کرده اند که کار آبگيری سد، از بهمن ماه آينده آغاز خواهد شد.
سد سيوند فاصله ای قابل توجه با تخت جمشيد دارد، اما آيا به راستی، با ساخته شدن اين سد، علاوه بر آثاری در تنگه بلاغی، آرامگاه کوروش نيز به زير آب خواهد رفت؟ محمد حسن طالبيان، مسئول سايت های پاسارگاد و تخت جمشيد، در گفت و گو با بی بی سی اين مساله را به شدت رد کرده، هر چند تاثيرات منفی آب و هوايی ناشی از ساخت اين سد را پذيرفته است.
آقای طالبيان، با تاکيد بر اين که با ساخت سد، قطعا آثاری باستانی از دست خواهد رفت، می گويد مطالعاتی در جريان است که به طور دقيق مشخص می کند پس از آبگيری سد سيوند، چه آثاری نجات داده شده و چه آثاری از دست می رود.
با وجود همه اين مسايل، به نظر نمی رسد که کار ساخت سد سيوند متوقف شود؛ از يک سو مسئولان ساخت اين سد، آثار باستانی موجود در منطقه را کم اهميت توصيف کرده اند و از سوی ديگر، حسين مرعشی، رييس سابق سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری تاکيد کرده که اين سازمان مانع آبگيری سد نخواهد شد چرا که نمی توان سد سازی را فدای حفظ آثار فرهنگی و تاريخی کرد.
آقای مرعشی اکنون در سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری نيست، اما به نظر نمی رسد که اين سازمان، در دوران مديريت تازه خود قصد تجديد نظر در اين سياست را داشته باشد.
اکنون بايد ديد که آيا راه اندازی کارزاری جهانی می تواند باعث توقف کار ساخت و آبگيری سد سيوند شود، يا اين که کارشناسان بايد در مهلت باقی مانده، بخشی از آثار موجود در تنگه بلاغی را نجات دهند و بخشی ديگر را به ناگزير بر جای بگذارند تا آب، آنها را از هر گونه دسترسی خارج سازد.



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?